Shendeti

Pesë këshilla për të mbajtur zemrën të shëndetshme

  1. Aktiviteti fizik. Nëse është i rregullt (të paktën gjysmë ore në ditë), redukton me një të katërtën e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Tridhjetë minutat mund të shtrihen edhe gjatë gjithë ditës.
  2. Qëndroni të dobët. Perimetri i belit tek meshkuj nuk duhet të kalojë 1 metër, ndërsa tek gratë 88 cm.
  3. Ndiqni një dietë. Të jetë e pasur me fruta, perime dhe peshk. Ndërkohë duhet kufizuar mishi i kuq
  4. Asnjë sforcim. Kush nuk është stërvitur më parë, s’duhet t’ia nënshtrojë trupin sforcove të mëdha fizike (për shembull, pjesëmarrja në një maratonë) pa bërë një kontroll paraprak mjekësor.
  5. Mos pini duhan. Tymi përmban rreth 4.800 kimikate, dhe shumë prej tyre dëmtojë zemrën dhe enët e gjakut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close